4 uur
Duration
25 km
Physicality
Station Koog-Zaandijk
Location
LOCATIE (START) Station Koog-Zaandijk Stationsplein 1, Koog aan de Zaan
TIJDSDUUR Circa 4 uur
KLEDING Draag comfortabele kleding
INBEGREPEN
Fietstocht met gids Een lekker broodje op een leuke locatie
Afstand ca. 25 km
Koffie of thee
NIET INBEGREPEN U kunt de tocht maken met uw eigen fiets of ik regel een huurfiets voor 15 euro
Vervoer naar station Koog-Zaandijk
Overige consumpties
Een elektrische fiets is mogelijk voor 30 euro.

DEZE FIETSTOCHT IS ALLEEN MOGELIJK OP AANVRAAG. De prijs per persoon is gebaseerd op een groep van minimaal 8 personen. Voor een kleinere groep is de prijs per persoon hoger. Vraag naar de mogelijkheden.

Deze prachtige fietsbelevenis begint bij station Koog-Zaandijk. Hier kunt u parkeren en indien u (evt. elektrische) huurfietsen besteld heeft, staan deze hier voor u klaar.

De gids neemt u tijdens deze prachtige fietstocht mee naar de bekendste en meest bezochte trekpleisters van Nederland. We vertrekken vanuit Koog aan de Zaan en fietsen via de Zaanse Schans langs de industriële geschiedenis van de Zaanstreek.

De Zaanstreek was een speelbal van de zee tot aan de tiende eeuw. Later kwamen er strandwallen en ontstond langzaam maar zeker het veengebied tot wat de Zaanstreek nu is. Er kwamen dijken omheen en rond 1440 kwamen de eerste molens, noodzakelijk om het meel en graan te malen voor de groeiende bevolking. Begin zestiende eeuw begon er meer “nijverheid” in het gebied te komen, zoals katoenblekerijen en stijfselmakerijen. Ook zeildoekweverijen en beschuitbakkerijen werden steeds groter in omvang. Aan het einde van de 16e eeuw werd de eerste zaagmolen uitgevonden door Cornelis Corneliszoon. Dat werd het begin van de bloeiende houtindustrie in de Zaanstreek. Dit ene molentje was het begin van 367 zaagmolens in de Zaanstreek en er ontstond een bloeiende houthandel. De rol van de molens raakte uitgespeeld met de komst van de stoommachine. De Zaanstreek werd het eerste echte industriegebied ter wereld. Bekende bedrijven die nu Multinational zijn, begonnen in de Zaanstreek. Denk aan Albert Heijn (Ahold), Calvé pindakaas, Honig beschuit, Verkade chocola. Deze fietstocht neemt u mee door de geschiedenis van het industriële erfgoed van deze bijzondere streek.

Deze tocht is zeer goed te combineren met het Waterland Travel Ticket voor € 10,00 of het Amsterdam & Region Travel Ticket van I Amsterdam voor € 13,50. Hiermee kunt u 24 uur reizen door de hele Old Amsterdam regio ten noorden van Amsterdam.

zaanseschans5
zaanseschans4
museumzaanseschans
CC fiets Ilpendam
zaanseschans2
zaanseschans1
zaanseschansgeertje
zaanseschansbni
zaanseschans7
zaanseschans6

Tour Reviews

There are no reviews yet.

Leave a Review

Rating